top of page

הקליע הראשון: למה המשפט הראשון שלכם הוא קרב לחיים ולמוות

  • לפני 4 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות

דמיינו שאתם עומדים מול דלת סגורה. מאחוריה נמצא הקורא העתידי שלכם. הוא עייף, יש לו חמש עשרה התראות בטלפון, הילד שלו בדיוק שפך מיץ על השטיח, והוא מחפש תירוץ, כל תירוץ, לסגור את הספר או את הטאב בדפדפן ולחזור לגלול סרטונים של חתולים שעושים סלטות. המשפט הראשון שלכם הוא היד שמושטת מתוך הדלת ותופסת אותו בצווארון. אם היד הזאת רפה, אם היא מיוזעת, אם היא גנרית או משעממת, הקורא הזה אבוד לכם לנצח. בספרות, כמו בחיים, אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני, אבל כאן המצב גרוע בהרבה. בחיים אולי יתנו לכם דקה של חסד. בספרות יש לכם בדיוק ארבע שניות.

רוב הכותבים המתחילים מבצעים את אותה טעות קריטית. הם מתחממים. הם כותבים פסקה שלמה על מזג האוויר, על התחושות הפנימיות של הגיבור לפני שמשהו קרה, או על תיאור נוף משמים של עיירה דמיונית. הם חושבים שהקורא הוא אורח סבלני שבא לשמוע הרצאה. המציאות היא שהקורא הוא תליין. הוא מחזיק את הגרזן מעל הצוואר של הטקסט שלכם, והמשפט הראשון הוא הדבר היחיד שיכול לעצור את הנפילה. כשאני ניגש לערוך כתב יד בבית העורכים, אני לא מסתכל על המבנה הכללי בדקות הראשונות. אני מסתכל על השורה הראשונה. אם היא לא מזריקה לי אדרנלין או מעוררת בי שאלה שחייבת להיענות, אני כבר יודע שהמשך הדרך יהיה רצוף בעבודה קשה וסיזיפית.

משפט ראשון טוב הוא לא בהכרח משפט פומפוזי. אתם לא חייבים לפתוח בפיצוץ גרעיני או ברצח מזעזע, למרות שזה בהחלט עוזר. משפט ראשון טוב הוא משפט שמפר את האיזון. הוא יוצר חור בתוך המציאות המוכרת של הקורא ומכריח אותו לקפוץ פנימה כדי למלא את החסר. קחו למשל את המשפט המפורסם של קאפקא על גרגור סמסא שמתעורר והופך לחרק. אין שם הקדמות, אין הסברים על המצב הפוליטי בפראג, אין תיאור של המצעים על המיטה. יש עובדה אחת, מזעזעת, שאי אפשר להתעלם ממנה. זהו חוזה שנחתם בדם בין הכותב לקורא. הכותב אומר: 'אני הולך להראות לך משהו שלא ראית מעולם', והקורא אומר: 'אוקיי, תמשיך'.

בכתיבה יוצרת, המשפט הראשון הוא גם ההצהרה הסגנונית שלכם. הוא הקול שלכם מזוקק לכדי כמה מילים. אם אתם כותבים משפט ארוך, מתפתל ומלא בתיאורים ציוריים, אתם מבטיחים לקורא חוויה לירית ומעמיקה. אם אתם יורים משפט קצר של שלוש מילים, אתם מבטיחים לו קצב מהיר ומתח. הבעיה מתחילה כשהמשפט הראשון לא תואם את מה שבא אחריו, או גרוע מכך, כשהוא לא מבטיח כלום. משפטים כמו 'היה זה בוקר רגיל לחלוטין' הם פשע ספרותי. למה שאני ארצה לקרוא על בוקר רגיל? יש לי מספיק כאלה ביומן שלי. אני רוצה את הבוקר שבו הכל השתבש, את הרגע שבו הסדר הופך לתוהו ובוהו.

הרבה סופרים מפחדים מהמשפט הראשון. הם משאירים אותו לסוף, וזו אולי האסטרטגיה הנכונה ביותר. אתם לא יכולים לדעת איך להיכנס לחדר לפני שאתם יודעים מה קרה בו. אבל ברגע שסיימתם את הטיוטה הראשונה, אתם חייבים לחזור להתחלה עם סכין בין השיניים. תחתכו את השומן. תורידו את התיאורים המיותרים. תחפשו את הליבה של הסיפור שלכם ותנסו לדחוס אותה למשפט אחד שיגרום לקורא להרגיש שהוא קיבל אגרוף קטן בבטן. לא חזק מדי, רק מספיק כדי להוציא לו את האוויר ולגרום לו להבין שהוא כבר לא בשליטה.

עריכה ספרותית טובה מתחילה בזיהוי הפוטנציאל של הפתיחה. לפעמים המשפט הראשון האמיתי של הספר מסתתר בעמוד חמש. כעורכים, אנחנו מחפשים את הנקודה שבה הסיפור באמת מתחיל, את הרגע שבו הטון של הסופר הופך להיות בטוח בעצמו. לעיתים קרובות אנחנו פשוט מוחקים את ארבעת העמודים הראשונים ומתחילים מהמקום שבו הגיבור עושה את הטעות הראשונה שלו. זה כואב לסופר, זה מרגיש כמו קטיעת איבר, אבל זה ההבדל בין ספר שנשאר על המדף לבין ספר שנקרא בנשימה אחת.

תפסיקו לנסות להיות נחמדים לקוראים שלכם. אל תנסו להכניס אותם לאט לעניינים. הם לא צריכים חימום. הם צריכים טלטלה. תנו להם משפט שגורם להם להרים גבה, שגורם להם לחשוב שאתם משוגעים, או שגורם להם להזדהות איתכם באופן כל כך עמוק שהם ירגישו חשופים. המשפט הראשון הוא לא רק פתח לספר, הוא המבחן שלכם ככותבים. אם הצלחתם לצלוח אותו, ניצחתם בקרב הראשון. עכשיו כל מה שנשאר לכם זה לשמור על הרמה הזאת לאורך עוד שמונים אלף מילים. פשוט, לא?

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
אל תכתבו ספר אם אין לכם אש בקרביים

לירון פיין על הדרך למצוא את האמת הבוערת שלכם בתוך הכתיבה. למה כתיבה מהקרביים היא הדרך היחידה להצלחה ספרותית אמתית ואיך עריכה נכונה מזקקת אותה.

 
 
 

תגובות


bottom of page